Ivana Simić Bodrožić u Umagu!

Ivana Simić Bodrožić

U petak, 21. 11. 2014. u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Umag gostovat će Ivana Simić Bodrožić sa svojom novom knjigom 100% pamuk (V.B.Z.). Riječ je o zbirci od petnaest priča koje, svaka na svoj način, s finim (crnim) humorom i naturalističkim smislom za detalj dramatiziraju žensku svakodnevicu. Ženstvenost, majčinstvo, kućanski poslovi i intimni odnosi u pričama Ivane Simić Bodrožić literarizirani su bez uljepšavanja, uz homeopatsku dozu vedrog cinizma. Dobrodošli na književni razgovor s Ivanom Simić Bodrožić!

 

 

100% pamuk

Nakon velikog uspjeha romana Hotel Zagorje (u Hrvatskoj prodan u 20,000 primjeraka te preveden na njemački, francuski, češki i druge jezike) u kojem se bavila ratnom dramom i njezinim razornim posljedicama na život generacije odrasle u ratu, nova knjiga Ivane Simić Bodrožić 100% pamuk, donosi nam 15 izvrsnih priča o životu žena u tranzicijskom društvu Hrvatske.

U svakoj od njih autorica se bavi intimnim obiteljskim dramama, minuciozno i psihološki iznijansirano razotkriva slojeve obiteljskih odnosa koji posredno govore i o neuspješnoj transformaciji društva. Roditelji i djeca, susjedi, supružnici, ljubavnici... čine mikrokozmos ovih priča, ispričanih iz perspektive glavnih junakinja. Autorica nas uvodi u intimne svjetove junakinja u prijelomnim trenucima njihovih života, a te rubne situacije, na prvi pogled svakodnevne, u pitanje dovode njihov identitet, preoblikuju sve dosadašnje spoznaje, stavove i njih same, čine okosnicu priča te otvaraju prostor za tihe pobune i opasne promjene.

Sudbine njezinih bolno (ne)uklopljenih junakinja pokazuju nam ono čemu svjedočimo svakodnevno; niti jedna emancipacija ne prolazi nekažnjeno. Intimni ponori koje pred nama otvara Ivana Simić Bodrožić mogu nas uznemiriti, ali istodobno jamče čitateljski užitak. (urednička bilješka)

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova