10. Edo Budiša - finale: Kaplan, Bastašić, Stolica

U finale 10. Književne nagrade „Edo Budiša“ za objavljenu zbirku kratkih priča mladog autora u 2020. godini, ušla su tri naslova: "Dubravske priče" Almina Kaplana, "Mliječni zubi" Lane Bastašić i "Blizina svega" Ante Zlatka Stolice. Ako već niste, svakako pročitajte!

 

Finale 10. Književne nagrade „Edo Budiša“ za objavljenu zbirku kratkih priča mladog autora u 2020. godini

 

Godišnja književna nagrada  Istarske županije - Regione Istriana „Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958.-1984.), čije je djelo ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjednim oblicima. Nagrada „Edo Budiša“ sastoji se od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce - Hiži od besid u Pazinu i novčane nagrade od 1.000,00 eura.

U konkurenciju ulaze autori do 35 godina starosti kojima je u 2020. godini objavljena zbirka kratkih priča. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić, Ana Schnabl i Luiza Bouharaoua.

Na natječaj je ove godine stiglo šest zbirki. Žiri u sastavu Vanesa Begić, Ivana Ujčić, Boris Koroman,  Zoran Damjanović i Neven Ušumović od pristiglih je zbirki za drugi krug natječaja odabrao tri sljedeća naslova:

 

Almin Kaplan: „Dubravske priče“ (V.B.Z., Zagreb)

Zbirka sastavljena od dva ciklusa priča. U prvom se ponavljaju i variraju stalno isti uzorci događaja i doživljaja u seoskoj bošnjačkoj zajednici. Odsustvo smislene egzistencije ocrtano je ironičnim humorom i melankolijom. Drugi ciklus oslanja se na dječju osjećajnost, pa je u njemu više empatije, na originalan način očuđuju se socijalni rituali.

Lana Bastašić: „Mliječni zubi“ (Buybook, Sarajevo)

Pomno osmišljena zbirka u čijem je središtu tjeskoba odrastanja. Sužena optika uznemirenog ili psihički već ranjenog djeteta na trenutke je majstorski izvedena, osjećaj bezizlaznosti iz grotesknog vrtloga zbivanja narušava realističke odnose i daje ovim pričama upečatljivu atmosferičnost.

Ante Zlatko Stolica: „Blizina svega“ (Fraktura, Zaprešić).

Knjiga otvorene strukture: nižu se različiti oblici kratke proze anegdotalnog, dnevničkog karaktera. Lucidno, duhovito pripovijedanje čini ovu knjigu izvanrednim vodičem kroz aktualni trenutak.

 

U konkurenciji su bili još i sljedeći naslovi: Sara Kopeczky Bajić: „U potrazi za jugom“ (Treći trg, Srebrno drvo, Beograd), Marina Gudelj: „Fantomska bol“ (Naklada Jesenski i Turk, Zagreb), Igor Ivanišević: „Kućne grinje (i druge prašnjave priče)” (Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, Sombor).

 

Naslov najbolje zbirke bit će objavljen za desetak dana.

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova