Adis Matković, umaška knjižničarka

Od 1975. do 2002. godine Adis Matković (1943. - 2022.) radila je kao knjižničarka u Gradskoj knjižnici Umag, koja je u to vrijeme djelovala u sklopu Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ Umag. Duže vrijeme vodila je i muzejsko-galerijska djelatnost Učilišta. Posljednje dvije godine s njom je radila Nives Franić, koja je preuzela vodstvo Knjižnice. Pročitajte rečenice s kojima Nives Franić u ime nas umaških knjižničarki i knjižničara odaje počast kolegici Adis.

Napustila nas je jedna od najstarijih uzdanica umaškog knjižničarstva – Adis Matković. Dugo vremena umaško knjižničarstvo bilo je vezano isključivo uz Adis i njezine snage i kapacitete. Život, nesklon jednoličnosti, pa i knjižničarski, puno je toga zahtijevao i nosio. Predano i harno čuvala je dobiveno i stečeno i s velikim marom predala u nasljeđe. Naoko, prototip stroge knjižničarke, sa sve punđom i naočalama, nosio je puno truda, smisla za detalje, održavanje cjeline, čuvanja memorije... Adis je svojom autentičnosti potvrđivala i svoju inokosnost, samosvojnost, energičnost, koja je imala nešto od šarmantne bodljikavosti Igora Mandića kojeg također ovih dana ispraćamo, i zbog čega će nam uvijek ostati slika njene jake ličnosti. Osebujnost, predanost i sistematičnost naše Adis održala je život umaške knjižnice i u najsloženijim uvjetima i upisala je u njezinu povijest, a svi koji smo je u Knjižnici naslijedili od nje smo nešto preuzeli i nastavili. S vremenom, sve se više povlačila, ali za nas će uvijek ostati počasna kolegica i prethodnica čije će ime rezonirati s vremenom koje Knjižnici nije bilo sklono, a s kojim se uspjela izboriti nošena svojom promišljenom knjižničarskom savjesti, gradeći tvrđavicu od knjiga, s dubokim i dirljivim uvjerenjem u važnost i očuvanje svake. Hvala draga Adis za sve što si nam ostavila i prepustila. Počivala u miru.

Nives, Suzana, Tihana, Ivana, Liza i Neven

 

Ilustracije:

1. Adis Matković u Muzeju

2. Anotacija Šoljanovog romana "Drugi ljudi na Mjesecu", dimenzije 8 x 9,5 cm

3. Izvješće o stanju Gradske knjižnice Umag 1985. godine, podvlačimo: "Predlažem za buduće da promijenimo nabavnu politiku knjiga (koja je do sada bila 90% namijenjena učenicima), te da vršimo smišljeniju nabavu uz još veću animaciju građana da se koriste knjigom - uvijek imajući na umu da je Umagu potreban veći prostor za Knjižnicu i Čitaonicu."

4. Izvješće o stanju Muzeja 1980. godine

5. Razglednica vojnika Mauricija Kodele, učenika Adis Matković

6. Autorska baza, slovo B

7. Kataložni listići bivšeg naslovnog kataloga Gradske knjižnice Umag, koji je ručno (reciklirajući stare članske iskaznice) napravila Adis Matković s gusto pisanim anotacijskim rečenicama na poleđini (vidi ilustraciju br. 2, Šoljan)

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova