Ana Cecilia Prenz Kopušar u Umagu

U ponedjeljak 15. 10. u 20:00 sati započinjemo s umaškim programom Mjeseca hrvatske knjige! Naša stalna suradnica, tomizzijanka Sanja Roić predstavit će autobiografsku knjigu “Preko rijeke na biciklu” (Cruzando el río en bicicleta) svoje tršćanske kolegice, profesorice španjolske i latinoameričke književnosti Ane Cecilije Prenz Kopušar, koja svojim životom povezuje Istru, Argentinu, Beograd, Trst i Sloveniju! Dobrodošli! Benvenuti!

"Jedne večeri, u Istri, posjetila sam mjesto gdje je rođena moja baka. Promatrala sam nebo iznad Grimalde pored Podmerišća. Prekriveno zvijezdama. Naslonjena na mali kameni zid. Vjerujem da sam u tom trenutku osjetila ono o čemu je govorio francuski filozof. Dijelovi, cjelina. Car enfin qu'est-ce que l'homme dans la nature? Un néant à l'égard de l'infini, un tout à l'égard du néant, un milieu entre rien et tout. Krhkost naše egzistencije. Nisam to shvatila kao nešto loše, već sam u tome vidjela najveću ljepotu." (Na francuskom je navedena misao Blaisa Pascala: "Jer najzad, što je čovjek u prirodi? Ništica s obzirom na beskonačnost, sve s obzirom na ništavilo, sredina između ničega i svega", prijevod Radmile Zdjelar).

Ana Cecilia Prenz Kopušar rođena je 1964. u Beogradu, a porijeklom je iz Argentine. Danas u Trstu predaje španjolsku i latinoameričku književnost na Sveučilištu, a živi u Sloveniji (u Kamnoj Gorici) gdje vodi La Casa de Kamna, društvo koje organizira kulturne događaje vezane za glazbu, književnost i slikarstvo iz Latinske Amerike i drugih krajeva svijeta. Ana Cecilia Prenz Kopušar piše književnopovijesne studije, prozu i bavi se prevođenjem.