BANIJA: POTRESne KRONIKE Daniela Pavlića

U petak, 8. 7. 2022. u Umag dolazi Daniel Pavlić, svestrani umjetnik i aktivist iz Hrvatske Kostajnice! Program posvećen potresu u Baniji započinjemo predstavljanjem njegove knjige "Potresne kronike" (nakladnik Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture)  u 19 sati, ispred ulaza u Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" Umag; razgovor s autorom vodit će Neven Ušumović, ravnatelj Gradske knjižnice Umag. Druženje s Pavlićem nastavljamo otvaranjem izložbe njegovih fotografija u Grin Photo Gallery (Poljane 9) u 20 sati, gdje nas očekuje vlasnik galerije Robert Sironi. Dobrodošli!

 

Ovaj "Banijski Isus" je snimljen u jednoj kući s crvenom naljepnicom u Golubovcu Divuškom tijekom potresa kada je sa zida uslijed podrhtavanja tla spao tanjurić i ukazala mi se pukotina. Oslikava pravo stanje jedne zaboravljene regije od političara, ali i od Boga i od Vraga. (Daniel Pavlić)

Stari grijesi, prazna obećanja, nebriga i uvijek iste politike stvorile su scenografiju dostojnu Tarkovskog: jednu novu „Zonu“. U ovoj priči Stalker je Daniel Pavlić. On je vodič kroz našu Zonu. On ide tamo gdje nitko drugi neće, nekad sam a nekad vodeći sa sobom odabrane. Doduše, oni ne traže „Sobu“ (iako nas Daniel uvodi u sobe koje kao da nisu iz ovoga svijeta), ali se nadaju čudu. Daniel pritom gleda oko sebe okom minucioznog promatrača, vidi ono što drugi ne vide i bilježi kamerom. No, on se i ponovo vraća istim mjestima i osobama što su urasle u taj kraj, u ono malo svoje sirotinje, pritom uvijek noseći im ponešto, slijedeći drevni običaj prema kome je sramota doći nekome u kuću praznih ruku. Daniel ne samo da dolazi punih ruku već uvijek noseći i srce na dlanu. (Aleksandar Olujić)

Daniel Pavlić je u Sisačko-moslavačkoj županiji poznat kao neumorni aktivist nevladine udruge KAS (Kostajnička alternativna scena) koja je, nakon Domovinskog rata, kulturno i društveno revitalizirala gradić na obalama Une. Istakao se antinuklearnim stavovima, prvi je u Hrvatskoj pokrenuo aktivnosti protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, promovirao potencijale Pounja organizacijom volonterskih kampova i oživljavanjem tradicionalnih kulturnih i turističkih manifestacija, te rada s djecom i mladima. Bio je voditelj filmskih djelatnosti u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, a sada je voditelj EU projekata za umirovljenike sisačke udruge KAS. U Hrvatskoj Kostajnici vodi udrugu Ekološka-kulturna scena, organizira PRESS film festival i Smaragdni eko film festival, jedinstveni putujuću festival o zaštiti okoliša. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova i knjige „Priče iz Smaragdne doline“ u kojoj je opisao aktivistički rad u lokalnim sredinama.

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova