Bojan Glavina i Vanja Pegan: Prešernov dan u Umagu!

Povodom Prešernovog dana, Slovensko kulturno društvo „Ajda“ iz Umaga organizira u srijedu 7. 2. u 19:00 sati književnu večer s prozaikom i pjesnikom Vanjom Peganom i koncertno predavanje skladatelja i pijanista Bojana Glavine, posvećeno slovenskim klavirskim minijaturama. Razgovor s Peganom vodit će slovenistica dr. sc. Vladka Tucovič. Program će se odvijati u Kazališnoj dvorani Umag, uz nastup zbora i folklorne skupine Slovenskog kulturnog društva „Ajda“. Dobrodošli! Benvenuti! Vabljeni!

Književnik Vanja Pegan (1967.) pjesnik je morskih prostranstava. Objavio je tri zbirke kratke proze: Kopanje mornarjev v topli vodi (2002.), Nebo davnega poletja (2007.) i Štiri morske milje (2012.); četiri romana: Čoln (2005.), Pisatelj, Adam in pilot (2006.), Potovanje na začetek poti (2009.) i Svetilnik (2017.) i zbirku pjesama Vsaj za pesem odmaknjen od tega sveta (2017.). Napisao je nekoliko knjiga za djecu, autor je dramskih tekstova za kazališne predstave, skladatelj glazbe za više kazališnih predstava. Živi i radi u Izoli i Piranu. U najnovijem romanu Svetilnik (Svjetionik), ispisuje uspomene na dane koje je proveo u rodnom Piranu, pokazujući tijek događaja i prolazak ljudi pod okriljem stalnosti poznatog svjetionika na piranskoj Punti. Upravo mu to pripovjedno tkanje omogućuje podizanje trajnog književnog spomenika duši svoga grada, koju oživljuju valovi mora i valovi ljudskih života. More povezuje i pjesme objavljene u zbirci haiku poezije Vsaj za pesem odmaknjen od tega sveta, koju je ilustrirao jedan od najuspješnijih slovenskih ilustratora Damijan Stepančič, more oslikano bojama svih godišnjih doba. Član je Društva slovenskih pisaca i dobitnik priznanja Bijela vrana (White Raven) Međunarodnog vijeća za dječju knjigu, koje je 2010. godinu njegovu slikovnicu Tonin uvrstila u katalog 250 najboljih knjiga za mlade iz cijeloga svijeta.

Slovenistica dr. sc. Vladka Tucovič (1979.) docentica je za slovensku književnost na Katedri za slovenistiku koparskog Fakulteta za humanističke studije Primorskog sveučilišta. U doktorskoj disertaciji Istra v sodobni slovenski književnosti istraživala je istarski književni prostor u opusima Marjana Tomšiča, Edelmana Jurinčiča, Franja Frančiča i Vanje Pegana. Članica je Slavističkog društva Slovenije, Lektorskog društva Slovenije i Kulturnog kluba Kopar, kao i autorica brojnih znanstvenih, stručnih i publicističkih tekstova u domaćoj i stranoj periodici i zbornicima. Za knjigu Slovenska pisateljska pot (2013.) napisala je pet književnih portreta: o Zofki Kveder, Danilu Lokaru, Mateju Boru, Ivanu Preglju i Cirilu Kosmaču. Sa studentima uređuje redovitu tjednu emisiju na Radiju Kopar Kotiček za jeziček, piše jezične kolumne Jezikovnica za tjednik Slovenaca u Italiji, Novi glas, te organizira i vodi kulturno-obrazovne SloVečeri. Živi između Istre, Krasa i Štajerske.

Bojan Glavina je skladatelj, klavirski pedagog, pijanist i publicist. Na Glazbenoj akademiji Sveučilišta u Ljubljani diplomirao je orgulje (prof. Hubert Bergant) i kompoziciju (prof. Marko Mihevc). Završio je i dvogodišnju školu za klavirske pedagoge u Gorici (prof. Sijavuš Gadžijev). Njegov skladateljski opus broji oko 400 djela – najviše ih je posvećenih klaviru i komornim sastavima, zatim zboru, drugim solistima, te orkestru. Mnoga od njih nagrađena su na slovenskim i međunarodnim natječajima za kompoziciju (Italija, Hrvatska, Bugarska, SAD), objavio je pak oko 50 samostalnih zbirki. Više od polovine svoga opusa posvetio je djeci i mladima. Objavio je 7 CD-a: Zvočne pokrajine (izbor komornih skladbi); CD s klarinetistom Robertom Staničem; CD s Triom Julius; Dih pomladi (skladbe za klarinet, violinu i klavir);  Glasba letnih časov (12 skladbi za klavir četveroručno), Skozi pravljično mesto črnobelih tipk (glazba za dva klavira), Album fragmentov (komorne skladbe).

Djelovanje Bojana Glavine na glazbenom polju vrlo je široko: osnivač je i urednik glazbene revije Primorska sozvočja (1999.-2005.), dugogodišnji voditelj strukovnog klavirskog aktiva slovenskog Saveza primorskih glazbenih škola, član osnivačkog odbora EPTE – Društva klavirskih pedagoga Slovenije, u okviru koga redovito sudjeluje s različitim projektima na Slovenskim klavirskim danima. Mnogo je puta bio član stručnih žirija regionalnih i međunarodnih natjecanja. Kolekcionar je i odličan poznavatelj notne literature slovenskih skladatelja, osobito klavirskih djela. Sa svojim učenicima klavira u 30 godina pedagoškog rada osvojio je na domaćim i stranim natjecanjima oko 120 nagrada. Mnogo je mladih pijanista na državnim i međunarodnim natjecanjima nagrađeno upravo za izvedbe Glavininih skladbi. U razdoblju od 2015. do 2017. godine u Glazbenoj matici Trst uspješno je vodio tečaj kompozicije za učenike i profesore i bio redoviti nastavnik Klavirske škole za primorske pedagoge prof. Sijavuša Gadžijeva.

Godine 2016. objavljen je njegov književni prvijenac – Žvižgi, zbirka kratkih, proznih prič(ic)a, koja je naišla na dobar prijem kod publike. Zbirka je nagrađena na natječaju Kazališta Kopar i Obalnih galerija.

Program Glavininog nastupa je u prilogu.

Attachments: