• 14. ožujka 2019.

Drago Kraljević: Sumrak demokracije – uspon korporacije

U četvrtak, 14. 3. 2019. u 20:00 sati u Gradskoj knjižnici Umag predavanje će održati sociolog Drago Kraljević. Tema predavanja je "Sumrak demokracije – uspon korporacije". Kraljević će govoriti o novim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji, korporacijskoj moći, Trumpu i hrvatskom ortačkom kapitalizmu... Dobrodošli!

"Naša budućnost sve više ovisi o razvoju tehnike i tehnologije. Jesu li one doista sposobne određivati našu budućnost? U SAD-u se pobjedom Trumpa dogodio „korporacijski puč“. Kako će se on odraziti na svijet? Nije važno biti pošten i dobar; bitno je vjerno služiti korporacijskom brandu. U Venezueli se trenutno vodi bitka za multipolarni svijet ili za uspostavu "Američkog carstva".  Zemlje koje će upravljati tehnologijom 5. generacije, steći će ogromnu moć upravljanja svim ljudima na Zemlji. Hoće li umjetna inteligencija u potpunosti ovladati ljudima? Što će biti s hrvatskim ortačkim/rođačkim/pajdaškim kapitalizmom u globalnom okruženju?" (Drago Kraljević)

Mr. sc. Drago Kraljević (Buje, 1948.) magistar je sociologije. Bio je zastupnik u Hrvatskome saboru u dva mandata, član Ekspertne grupe za granice Republike Hrvatske te član Mješovite hrvatsko-talijansko-slovenske komisije za provedbu Udinskog sporazuma. Dužnost veleposlanika RH-a u Italiji obnašao je od kraja 2000. do kraja 2005. Bio je stalni predstavnik RH-a pri Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).  Za svoj rad primio je nekoliko visokih priznanja i odlikovanja RH-a, Italije i San Marina. Objavio je tri monografije te oko 400 članaka i priloga u domaćim i inozemnim revijama, dnevnom tisku i stručnim publikacijama uglavnom na temu hrvatsko-talijanskih i hrvatsko-slovenskih odnosa, približavanja Hrvatske Europskoj Uniji te lokalne i regionalne demokracije, manjina i ljudskih prava.