Evelina Rudan govori o istarskoj predaji o nadnaravnim bićima

U ponedjeljak 6. 11. u 20:00 sati slijedi večer posvećena istarskim usmenim predajama o nadnaravnim bićima – dr. sc. Evelina Rudan predstavit će nam svoju opsežnu znanstvenu studiju „Vile s Učke“.

Knjiga Eveline Rudan "VILE S UČKE – Žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja" iznimno je uspjela folkloristička, filološka, antropološka i kulturnopovijesna studija o usmenim predajama danas. U hrvatskoj znanstvenoj folklorističkoj produkciji rijetke su knjige koje nude utemeljenu teorijsku argumentaciju koja počiva na dosezima svjetske folkloristike, respektirajući i sva relevantna povijesna (domaća) istraživanja struke. Knjiga je sjajan primjer kako terenski istraživač, kad je opskrbljen teorijskim znanjima i otvoren novim upisivanjima značenja i tumačenja „starih“ predaja, može napraviti svjež, pitak, a znanstveno besprijekoran rad. Bez takva dubinskoga istraživanja nemoguće je razumjeti današnje usmenopripovijedačke žanrove, ali i kulturu pripovijedanja i slušanja, manje ili više prikrivene mitske svjetove i vjerovanja, sve ono što pripada (ne samo) tradicijskoj kulturi. Kad je ovako osmišljena i povezana teorija i praksa, onda je to pravi prinos i zavičajnoj (istarskoj) i nacionalnoj (hrvatskoj) i međunarodnoj usmenoknjiževnoj tradicijskoj kulturi.

Evelina Rudan, rođena u Puli, rodom iz sela Rudani kod Žminja, pjesnikinja, znanstvenica i profesorica, radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je i doktorirala s temom iz usmene književnosti. Za rukopisnu zbirku "Breki i ćuki" dobila je književnu nagradu Grada Rijeke Drago Gervais 2007, a objavila je još pet knjiga pjesama.

Pročitajte intervju koji je Evelina Rudan dala za Vijenac!