Ivica Prtenjača u Umagu!

U Mjesecu hrvatske knjige, u ponedjeljak 15. 11. 2021. u 18:00 sati predstavljamo u Gradskoj knjižnici Umag roman Ivice Prtenjače "Sine, idemo kući". U konkurenciji 142 neobjavljena romana, ovaj roman Ivice Prtenjače dobio je Nagradu V.B.Z.-a za najbolji roman u 2021. godini. Dobrodošli!

 

Sama je temeljna priča jednostavna i kratka. U središtu pažnje je četveročlana obitelj koju čine otac, majka i dva sina. Autor im ne daje imena i to vjerojatno ne samo iz namjere jačanja univerzalnosti teme, već možda i stoga što su nazivima otac, majka i sin još jače istaknute baš te njihove odrednice, ta njihova čvrsta obiteljska povezanost i pripadnost. Otac je teško bolestan. Njegova pluća ne mogu funkcionirati bez mehaničke pomoći kojom mu se osigurava kisik. Svi itekako znaju i osjećaju da se kraj bliži, a jasno im na to ukazuju i liječnici. Stoga sin odlučuje učiniti ono što ga otac moli – osigurati mu prijevoz do zavičaja negdje u okolici Zadra, nabaviti boce s kisikom i omogućiti mu da tih nekoliko posljednjih dana svog života provede van bolnice, odnosno u domu svog djetinjstva.

 

IVICA PRTENJAČA rođen je 1969. u Rijeci. Radio je mnoge poslove, igrao rukomet, pa čak i studirao. Objavio je više knjiga poezije i proze od kojih su najpoznatije „Pisanje oslobađa“ (1999.), „Dobro je, lijepo je“ (2006.), „Brdo“ (2014.), „Tiho rušenje“ (2017.) i „Plivač“ (2019.). Po dvostruko nagrađenom romanu „Brdo“ snima se igrani film. Knjige su mu prevedene na nekoliko jezika, više je puta nagrađivan i antologiziran. Živi i radi u Zagrebu kao radijski autor i slobodni umjetnik.

Primio je sljedeće nagrade: Nagrada 25. Salona mladih za književnost, 1998., Nagrada za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina, Kvirinovi susreti (2001.), Kiklop za pjesničku knjigu godine (2006.), Dobriša Cesarić za još neobjavljeni pjesnički rukopis (2009.), Risto Ratković za pjesničku zbirku, Crna Gora (2010.), V.B.Z. i Tisak media nagrada za najbolji neobjavljeni roman 2014.

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova