Kvartal 01/10

tomicAnte Tomić: sjekira u medu

U prvom Kvartalu donosimo ovog puta liste čitanosti/traženosti naslova hrvatske proze u Gradskoj knjižnici Umag i Knjižnicama grada Zagreba (naše istraživanje!). Pod više, međutim, nalazite naših Top 10 knjiga-događaja u hrvatskoj književnoj javnosti (i malo šire) za ovaj Kvartal! Za nestrpljive, slijedi odmah umaških Top 10 prema broju posuđenih primjeraka: 1. Volga, Volga / Miljenko Jergović 2. Čudo u Poskokovoj Dragi / Ante Tomić; 3. Vjerojatno zauvijek / Gordan Nuhanović; 4. April u Berlinu / Daša Drndić; 5. Jedini svjedok ljepote / Miro Gavran; 6. Žive igračke / Pavao Pavličić; 7. Basne o komunizmu / Slavenka Drakulić; 8. Povijest moje obitelji od 1941 do 1991, i nakon / Ivana Sajko; 9. Sjajno mjesto za nesreću / Damir Karakaš; 10. Kombinacija d.o.o. / Hrvoje Šalković. Dakako, Tkanje života je iznad/izvan konkurencije!

U hrvatskoj književnoj javnosti odnos broja tekstova i uopće medijske prisutnosti prijevodne literature, odnosno bestselera, gotovo je u obrnutom razmjeru spram njihove čitanosti u knjižnicama. Od hrvatskih naslova, naime, rijetko koji uđe i među Top 20 najčitanijih, ali ćemo zato, na svu sreću, moći pročitati niz prikaza o svakom kvalitetnijem naslovu. Nedostaju sadržajniji prikazi stranih bestselera (prikaze komercijalno manje uspješnih naslova da i ne spominjemo)! To pokazuje i ova naša lista, kojom opisujemo medijski put pojedinih naslova u hrvatskoj književnoj e-javnosti (i malo šire!) u ovom Kvartalu, neovisno, dakle, o njihovoj "matičnoj" književnosti. Zbog pomanjkanja priloga ili rasprave o aktualnim prevedenim naslovima, pretežu hrvatski.

road1Cesta

1.Cesta / Cormac McCarthy (Profil International, 2009) U listama koje su na Zapadu rezimirale desetljeće roman Cesta Cormaca McCarthyja često se nalazio na samom vrhu, a anketa među piscima za Svjetski dan knjige 4. ožujka potvrdila je McCarthyjev kultni status. The Road (2006) je roman s nizom nagradam, ali kao da su tek film braće Coen Nema zemlje za starce (2007) i ekranizacija Ceste (premijera u Veneciji početkom rujna 2009) potaknuli naše izdavače da ozbiljno započnu s prevođenjem. Prijevod Tatjane Jambrišak objavljen je još u siječnju 2009., ali prikazi (Duhaček, Jurak, Grgić), nove nagrade, film i osvrti na proteklo desetljeće tijekom cijele godine upućivali su publiku na vrijednost tog romana. Petković je u Novom listu čak potaknuo i žešću prevoditeljsku raspravu, koja se proširila i na forum.hr. U knjižnicama roman ipak nije stekao status hita, nego tek dobro čitane knjige.

sedamSedam strahova

2. Sedam strahova / Selvedin Avdić (Algoritam, 2009) Knjigu Algoritam izdaje u studenom u Zagrebu i Beogradu (Algoritam media). Povodom izdanja urednik Lokotar objavljuje intervju s Avdićem. O romanu s iskrenim oduševljenjem pišu autori kao što su Faruk Šehić (Sarajevo) i Saša Ćirić (Beograd). U veljači, kada je u Beogradu održana promocija, bilježimo još niz pozitivnih kritika s različitih strana, Teofil Pančić u Vremenu, Jagna Pogačnik za Jutarnji, Irena Javorski za Booksu, Tijana Spasić za Danas... Ožujak je vrijeme za promotivne aktivnosti: Leipzig, Zenica, Split (Pričigin, intervju u Slobodnoj Dalmaciji). Nažalost, u zagrebačkim knjižnicama ova vrijedna knjiga tek započinje kolati.

zagorjeHotel Zagorje

3. Hotel Zagorje / Ivana Bodrožić Simić (Profil International, 2010). Autobiografski roman Ivane Bodrožić Simić izlazi u veljači i zahvaljujući Jergovićevom prilogu početkom ožujka postaje hrvatskim kvartalnim književnim događajem broj 1. Prodaja i traženost u knjižnicama prate jedna drugu. Jutarnji objavljuje intervju, zatim Vjesnik, Novi list. Velika promocija s Matanovićkom, Jergovićem i urednikom Profila Glamuzinom održana je 23. ožujka. Situaciju dobronamjerno smiruje Robert Perišić u Globusu (datiranom 2.4.). Čitanost, dakako, tek kreće prema svojem vrhuncu, a da će se čitati i izvan hrvatskog kruga, najavljuje odličan Arsenićev prikaz za e-novine.

unterstadtUnterstadt

4. Unterstadt / Ivana Šojat Kuči (Fraktura, 2009) Roman je izašao u studenom i istog mjeseca promoviran u Profil Megastoreu. Autorica je dala intervju u Glasu Slavonije u prosincu; a u rodnom Osijeku 22. siječnja 2010. godine i promovira knjigu. Dva dana prije, međutim, izlaze dva priloga u vodećim dnevnim listovima koji njezin roman smještaju u središte pozornosti književne javnosti: Jagna Pogačnik proglašava Unterstadt romanom godine, a vrlo pohvalnu kritiku isti dan objavljuje i Helena Sablić Tomić. Početkom ožujka knjiga je promovirana u Bookvici u Splitu, a isti mjesec nalazimo na forumu Coolinarike i oduševljeni komentar jedne Coolinaričarke iz Umaga! Upravo u zadnjem danu prvog kvartala, 31. ožujka Ivana Šojat Kuči nastupa u Subotici na III. Književnom festivalu „Pisci u Fokusu“. Knjiga nije knjižničarski hit, ali je čitana.

povijestPovijest moje obitelji

5. Povijest moje obitelji od 1941 do 1991, i nakon / Ivana Sajko (Meandar, 2009) Knjiga izlazi u studenom; prvu sadržajniju pohvalu romanu objavljuje u Vjesniku 31. 12. Helena Sablić Tomić. Jednako je pozitivna i kritičarka Pogačnik, koja je inače knjigu uvrstila i među svojih Top10 hrvatske proze za 2009. godinu. Širu pozornost medija Sajko dobiva s dvije zagrebačke promocije u veljači. Cijeli niz intervjua objavljen je taj mjesec: T-portal, Globus, Radio 101 i veliki u Vjesniku. Takva eksponiranost i politička dimenzija ovog romana izazvala je čak i dezorijentiranu netrpeljivost na forumu.hr. Sajko u ožujku dodatno privlači medije premijerom i nastupom u svojem glazbeno-scenskom komadu Rose is a rose is a rose is a rose u ZKM-u 9. ožujka. Povijest moje obitelji se lijepo čita u zagrebačkim Knjižnicama!


karak Sjajno mjesto

6. Sjajno mjesto za nesreću / Damir Karakaš (Sandorf, 2009). Iako je roman izašao još u rujnu, Karakaš je najviše kritičarskih pohvala dobio tek u siječnju. Vrijedi pročitati njegov intervju koji je početkom listopada dao za Globus. Isti mjesec, uoči zagrebačke promocije, objavljene su dvije suzdržane kritike: Šišović piše za Glasi Istre, a za Radio 101 knjigu kritizira Duhaček. U studenom izlazi i beogradsko izdanje; zagrebački nakladnik pak početkom 2010. već najavljuje drugo izdanje! Pozitivne kritike izlaze u siječnju u Vijencu i zagrebačkim srpskim Novostima, Jagna Pogačnik smješta roman na drugo mjesto na svojem Top 10 hrvatske proze za 2009. Početkom ožujka Karakaš predstavlja roman u zagrebačkoj Dubravi, a na kraju prvog kvartala 2010. s oduševljenjem o Karakašu piše za Booksu i Božidar Pavlović. Knjiga je čitana u Knjižnicama, ali ima status kulta, a ne hita.

cudoČudo u Poskokovoj Dragi

7. Čudo u Poskokovoj Dragi / Ante Tomić (Naklada Ljevak, 2009). Pravi hrvatski hit, koji se i u Knjižnicama može mjeriti s prijevodnim bestselerima prema traženosti. Recepcijski gledano, riječ je o vrlo zahvalnom fenomenu za proučavanje: Tomić, naime, insistira (u svojim intervjuima, vidi Jutarnji i Moderna vremena info ) na distanci od književnih krugova (ne brkati s književnim tržištem!), pa se i koristi drugim „promotivnim strategijama“. Izdanje je tempirano za Interliber u studenom, gdje je knjiga i predstavljena. Jagna Pogačnik slavi Tomićev povratak istog mjeseca u Jutarnjem. Gala promocija, s „istinskim zvijezdama“ Kekinom (Hladno pivo) i Mirjanom Krizmanić, bila je pak u kafiću Bulldog, 3. 12. na zagrebačkoj špici. Knjiga, kako to već biva s Tomićem, nije naišla na oduševljenje kod svih kritičara, vrlo je oštra ove veljače Helena Sablić Tomić. Teorijski vrlo utemeljeno, Arsenić žanrovski smješta Tomića i hvali ga na toj razini za Booksu. Tomić se drži popularne kulture: referira stalno na rock (country), a s filmom mu je, kao što je opće poznato, pala sjekira u med: koscenarist je Grlićevog „kontroverznog“ filma Neka ostane među nama, koji je ovog kvartala krenuo po kinima.

vjerojatnoVjerojatno zauvijek
8. Vjerojatno zauvijek / Gordan Nuhanović (Naklada Ljevak, 2009). Nuhanovićev drugi roman objavljen je za Interliber u studenom. Udarna promocija bila je u Clubu BP 17. prosinca, na kojoj su govorili Andrea Zlatar i Edo Popović. O knjizi upućeno piše Perišić, a pohvale stižu i od Jagne Pogačnik, početkom godine. Naravno, Nuhanović je već klasik u svojim Vinkovcima gdje je knjigu promovirao u veljači - s autorom je razgovarala Kristina Videković koja je diplomirala s temom Zavičajnost u djelu Gordana Nuhanovića! Knjiga se sigurno dobro čita po nekim knjižnicama (vinkovačkoj, umaškoj...), ali u zagrebačkim tek traži svoje čitatelje.
kafkaKafka na žalu

9.-10. Kafka na žalu i Kad padne mrak / Haruki Murakami (Vuković&Runjić, 2009). Murakami se ove godine po čitanosti definitivno popeo na krovove zagrebačkih knjižnica kao jedan od miljenika čitateljske publike. Tome je zaslužan izdavač koji je krajem godine objavio dva vrlo kvalitetna naslova iz njegovog već pozamašnog opusa, uz slavljenog Kafku na žalu (japansko izd. 2002) i Kad padne mrak (2004). Da je Murakami postao hrvatski čitateljski fenomen pokazuje i žučna rasprava na forumu.hrJurak ove veljače fino opisuje fenomen Murakami, pa iznosi kako je pokleknuo čak i Jergović, koji ga je uvrstio među svojih Top10 za proteklo desetljeće. U ožujku čitamo prikaz Vesne Solar kraćeg i manje razvikanog romana Kad padne mrak za Booksu.

I na kraju naših Top10 za Knjižnice grada Zagreba, prema broju nabavljenih primjeraka i postotku posuđenosti: 1. Čudo u Poskokovoj Dragi / Ante Tomić; 2. Volga, Volga / Miljenko Jergović; 3. Žive igračke / Pavao Pavličić; 4. Jedini svjedok ljubavi / Miro Gavran; 5. Život nastanjen sjenama / Ivan Aralica; 6. Knjiga od žena, muškaraca i rastanaka / Julijana Matanović; 7. Trajanovo pravilo / Pavao Pavličić; 8. Povijest moje obitelji od 1941 do 1991, i nakon / Ivana Sajko; 9. Hotel Grand / Renato Baretić; 10. Sjajno mjesto za nesreću / Damir Karakaš.