Lapis Histriae 2022: rezultati

U petak, 20. 5. 2022., stručni žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2022 koji čine spisateljice Laura Marchig i Tea Tulić te pisac Goran Vojnović, proglasio je rezultate natječaja na Forumu Tomizza u Umagu. Žiri je odlučio da ove godine nagradu dobije Lea Čorak (Zagreb) za priču „Odbrojavanje“. 

 

 

Ove godine pozvali smo autore da nam se s kratkom pričom jave na natječaj sa sljedećom temom:

KAOSKAIROS

U petak, 20. 5. 2022., stručni žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2022 koji čine spisateljice Laura Marchig i Tea Tulić te pisac Goran Vojnović, proglasio je rezultate natječaja na Forumu Tomizza u Umagu.

Utvrdili su da je na 17. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae, koji organizira Forum Tomizza, na temu KAOSKAIROS ove godine pristigao 201 tekst na hrvatskom, talijanskom, slovenskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku.

Žiri je odlučio da ove godine nagradu dobije Lea Čorak (Zagreb) za priču „Odbrojavanje“. Nagrada Lapis Histriae 2022 iznosi 8.000,00 kuna. Artefakt Lapis Histriae 2022 rad je kipara Ljube de Karine.
 

 

Izabrane priče

Posebno priznanje žirija Lapis Histriae 2022, koje se sastoji od diplome i trojezičnog izdanja knjige Marka Sosiča, dobivaju sljedeće tri priče: „Prepoznavanje“ Ive Bezinović-Haydon (Zagreb), „Sivilom na sivom“ Maje Solar (Novi Sad) i „Potovanje k drugemu“ Manke Kremenšek Križman (Ljubljana).

U užem izboru za nagradu bile su i priče: „Drvo“ Irene Skopljak Barić (Vrbovec) i „Sloboda!“ Koraljke Meštrović (Zagreb).

Za knjigu Lapis Histriae 2022, koja će iz tiska izaći do kraja godine u nakladi Gradske knjižnice Umag, izabrane su još i sljedeće priče: „Poštovana ljubavi, bit ću u redu“ Jelene Benčić (Zagreb), „Raskršće“ Almira Alića (Tuzla), „Udah“ Mateje Posedi (Nedelišće), „Rafaelo“ Olivere Mitić (Beograd), „Za Emer, s poštovanjem“ Nade Dušanić (Sombor), „Vampa e Regina“ Rosarija Vitalea (Selvazzano Dentro) i „La vita rifiorita“ Marije Francesce Giovelli (Caorso).

Obrazloženje žirija

U priči „Odbrojavanje“ Lee Čorak čitatelj u deset kratkih poglavlja odbrojava zajedno s glavnom junakinjom, seoskom učiteljicom, bitne trenutke dolaska njezinog djeteta, djevojčice Nade, na svijet. Pripovjedačica nam opisuje: kako je silovana od strane neprijateljskih vojnika, kako je svekrva optužuje da je izdala domovinu i da u trbuhu hrani neprijateljsko dijete, kako je suprug na povratku iz rata premlati, svaljujući svu krivnju na nju i, na kraju, kako joj je rođenje djevojčice donijelo „onozemaljski mir“ i odlučnost da nastavi živjeti kao samohrana majka. Priča Lee Čorak virtuozan je, oštrouman i duhovit slalom kroz stereotipna uprizorenja patrijarhalne provincijalne sredine. Njezinu književnu vrijednost nosi upečatljivi glas glavne junakinje, pripovjedačice koja zadržava svoj stav u krajnje nepovoljnim okolnostima i koja ratne događaje prihvata sa žestokim crnim humorom i razornom ironijom. Od Boga, domovine i muškog svijeta ona brani potencijalnost života i mogućnost novog početka, onog koji kaos pretvara u kozmos. Usred fatalno ograničenog svijeta malih ljudi, glavna junakinja Lee Čorak uzdiže veličinu humanosti i dostojanstvo ženske egzistencije nasuprot svim oblicima njenog podčinjavanja i zlorabljenja.

O dobitnici nagrade

Lea Čorak rođena je 1997. u Zagrebu. Studira međunarodne odnose i diplomaciju na Sveučilištu Libertas u Zagrebu. Tijekom studija radila je kao predstavnica UNICEF-ovog programa „Čuvari djetinjstva“. Piše pjesme i kratku prozu. Godine 2021. pobijedila je na natječaju za najbolju kratku priču metaFORA 2021., koji su raspisale Knjižnice grada Zagreba., dobila je književnu nagradu „Milivoj Cvetnić“ za zbirku pjesama „Šetnja šarenilom“, a na regionalnom natječaju Kluba putnika nagrađena je za svoj putopis.

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova