Maja Klarić i Goran Blažević: film

Na YouTube kanalu Gradske knjižnice Umag premijerno u Noći knjige 23. 4. 2021. emitiramo dugometražnu foto-video kompilaciju o putovanjima i knjigama putopisnog para - Maje Klarić i Gorana Blaževića. Film emitiramo povodom (više od) deset godina njihovih zajedničkih pustolovina, s naglaskom na ljekovitost putovanja, putopisanja i čitanja putopisa. Film je nastao u produkciji Gradske knjižnice Umag i Kulturne udruge Fotopoetika, a originalna glazba djelo je Vladimira Kuzmana iz Buja. Film će u Noći knjige biti dostupan samo od 20 do 24 sata, na linku: https://youtu.be/dlKdq0O94rc

Maja Klarić (1985., Šibenik) je pjesnikinja, urednica i književna prevoditeljica. Organizira međunarodni pjesnički susret Šumski pjesnici u Istri i razna književna događanja. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja te stipendija za rezidencijalni boravak u zemlji i inozemstvu. Dosad je objavila četiri zbirke putopisne poezije – Život u ruksaku (2012.), Quinta Pitanga (2013.), Nedovršeno stvaranje (2015.) i Četiri elementa (2020.),  te dva prozno-poetska putopisa – Vrijeme badema (2016.) o hodočašću Camino de Santiago i Približavanje zore: Put 88 hramova (2019.) o istoimenom hodočašću u Japanu. Nakon što se nahodala svijetom, sjela je za volan svog Bookmobila (Instagram: bookmobil_croatia), knjižare na kotačima, i otad njime putuje po zemlji šireći ljubav prema poeziji. Ako je sretnete, potrubite.

Goran Blažević (1983., Kopar) živi i radi u Istri. Putuje uglavnom pješice ili na biciklu. Samostalno je organizirao i proveo nekoliko velikih hodačkih poduhvata: Camino de Santiago, Camino Portugues, Istarski planinarski put, pješice od Umaga do Rima, pješice od Jordana do Hrvatske i Put 88 hramova na otoku Shikoku u Japanu. Na devi je prešao pustinju Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji, a biciklom je putovao kroz Saharu od Senegala do Španjolske. Autor je dvije knjige:  „Svilim: 3300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti“ (Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag, 2017.) koja govori o njegovom pješačenju od Jordana do Umaga; te „Karavana: ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“ (Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag, 2020.) Bavi se planinarenjem, trčanjem, bicikliranjem i sličnim sportskim aktivnostima kojima promiče usporeno kretanje.

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova