Mjesec hrvatske knjige 2018. u Umagu

Ana Cecilia Prenz Kopušar, Sanja Roić, Dijana Merey Sarajlija, Tibor Vrančić, Boris Domagoj Biletić, Božidar Cvenček, Vladimir Cvetković Sever, Mišo Grundler, Dragan Markovina... MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2018. u Umagu! Dobrodošli!

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11. 2018.) posvećen je kulturnoj baštini. Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe!  Kao i uvijek, programske sadržaje u Gradskoj knjižnici Umag odlikovat će velika raznovrsnost – od istarske čakavice (poezija Borisa Domagoja Biletića!) do nordijske mitologije (Cvetković Sever i Grundler!).

S bogatim programom počinjemo odmah prvog dana, u ponedjeljak 15. 10. u 20:00 sati, kada će naša stalna suradnica, tomizzijanka Sanja Roić predstaviti autobiografsku knjigu “Preko rijeke na biciklu” svoje tršćanske kolegice, profesorice španjolske i latinoameričke književnosti Ane Cecilije Prenz Kopušar, koja svojim životom povezuje Istru, Argentinu, Beograd, Trst i Sloveniju! Sljedeći tjedan nastavljamo s programom u srijedu, 24. 10. u 11:00 sati s interaktivnom radionicom za školarce „U ritmu slasne stihobasne“ koju će voditi zagrebačka književnica Dijana Merey Sarajlija, autorica serije slikovnica “Što mravi znaju o ljubavi“. Dan nakon toga, u četvrtak 25. 10. u 20:00 sati, predstavit će nam se naš sugrađanin, kolekcionar i nakladnik Tibor Vrančić, koji će nam govoriti o pet svojih knjiga o starom Mostaru, a na kraju će nam otkriti i nešto iz umaške „starine“! Nakon blagdana Svih svetih, u ponedjeljak 5. 11. u 20:00 sati dolazi nam veliki istarski pjesnik, književnik i intelektualac Boris Domagoj Biletić koji će predstaviti svoju novu zbirku pjesama „Zato što vrime ne prolazi“; u razgovoru i organizaciji večeri sudjeluje Božidar Cvenček, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Umag. Krajem istog tjedna, u četvrtak 8. 11. u 20:00 sati, predstavljamo hrvatski prijevod knjige Neila Gaimana „Nordijska mitologija“: o svome prijevodu i nakladničkom projektu "Mitopeja" govorit će Vladimir Cvetković Sever, a o temi večeri govorit će nam i prevoditelj s norveškog jezika (stručnjak za vikinge!) Mišo Grundler. Posljednji književni susret dogovoren je za ponedjeljak 12. 11. u 20:00 sati kada nam dolazi povjesničar Dragan Markovina sa svojom knjigom priča i eseja o Korčuli, Splitu i Mostaru pod naslovom „Usamljena djeca juga“... Dobrodošli!!!

Program Mjeseca hrvatske knjige u Umagu organiziramo u suradnji sa Srednjom školom Vladimira Gortana iz Buja i Osnovnom školom Marije i Line iz Umaga.