Mjesec hrvatske knjige 2019. u Umagu

Đorđe Matić, Marija Ott Franolić, Marina Šur Puhlovski, Maja Klarić, Monika Herceg, Matija Habijanec, Sanja Roić… večeri posvećene Nikiju Fachinu, Fulviju Tomizzi… MJESEC HRVATSKE KNJIGE (15. 10. – 15. 11. 2019.) u Umagu! Dobrodošli!

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11. 2019.) posvećen je glazbi, a moto je „U ritmu čitanja“

S bogatim programom počinjemo već u četvrtak 10. 10. u 20:00 sati, kada će Đorđe Matić, pjesnik i esejist s nizozemskom adresom, predstaviti zbirku eseja o popularnoj glazbi "Tajne veze: slušanja, osluškivanja" (Sandorf); Matić istražuje kulturno-historijske ostatke "muzičke kulture jedne države koja više ne postoji", kultne figure jugoslavenskog popa i rocka, kao što su Džoni Štulić, Goran Bregović, Bora Čorba, Oliver, Arsen Dedić

Isti tjedan dolazi nam književna povjesničarka Marija Ott Franolić koja će u petak, 18. 10., nakon susreta s umaškom predškolskom djecom, u 13:30 sati održati predavanje o povezanosti čitanja, mišljenja i empatije. Ott Franolić bavi se poticanjem čitanja i teorijski proučava vezu čitanja i mišljenja; predavanje organiziramo za struku: pedagoge, profesore i knjižničare.

Program nastavljamo u ponedjeljak, 21. 10. u 20:00 sati, susretom s jednom od najvažnijih hrvatskih spisateljica danas, Marinom Šur Puhlovski. Predstavit ćemo Vam njezinu posljednju knjigu, zbirku priča "Treći život druge violine" (V.B.Z.). Svih dvadeset priča na neki način tematizira ljubav, ne samo u odnosu žene i muškaraca, nego i u obitelji, među prijateljima.

Dugogodišnja suradnica i prijateljica naše Knjižnice pjesnikinja Maja Klarić nastupit će u petak 25. 10. u 20:00 sati; predstavit će nam svoju putopisnu knjigu pod nazivom „Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“. Riječ je o njezinoj autentičnoj priči o drevnom budističkom hodočašću na jednom od četiri japanska otoka. Knjiga Maje Klarić bit će premijerno predstavljena u Gradskoj knjižnici Umag uz projekciju odgovarajućih ilustracija.

Listopadski dio programa završavamo u utorak 29. 10. u 20:00 sati s večeri posvećenom Nikiju Fachinu. Niki Fachin (1977. – 2012.) bio je umaški istraživač istarske kulturne i prirodne baštine, arheolog, kolekcionar, bibliofil i nakladnik. Njegov Legat u Gradskoj knjižnici Umag broji gotovo 2.000 svezaka, većinom zavičajne tematike. Predavanje o Legatu Nikija Fachina održat će knjižničari/ke Gradske knjižnice Umag.

 

U studenom, program Mjeseca hrvatske knjige završavamo s dva događaja povezana s našom međunarodnom književnom manifestacijom Forum Tomizza. U utorak 12. 11. u 20:00 sati nastupaju pjesnikinja Monika Herceg i kantautor Matija Habijanec (The Marshmallow Notebooks). Monika Herceg najnagrađivanija je mlada hrvatska pjesnikinja, a u Umagu će joj biti dodijeljena nagrada za najbolju priču na temu hrabrosti – Lapis Histriae 2019.

Odmah sljedeći dan, u srijedu 13. 11. u 20:00 sati predstavljamo knjigu talijanistice Sanje Roić: "Fulvio Tomizza i sudbina granice". Knjiga je objavljena u sunakladništvu Hrvatske sveučilišne naklade i Gradske knjižnice Umag. Opus Fulvia Tomizze analizira se u svjetlu imagologije, s posebnim osvrtom na dio njegovog opusa koji se bavi povijesnim temama, odnosno mikrohistorijom Istre u prvim romanima i nagrađenom romanu „Bolji život“… Dobrodošli!!!

Program Mjeseca hrvatske knjige u Umagu organiziramo i ove godine u suradnji sa Srednjom školom Vladimira Gortana iz Buja i Dječjim vrtićem i jaslicama Duga iz Umaga.