Mjesec hrvatske knjige u Umagu: Valter Milovan Maer

U Mjesecu hrvatske knjige, u petak 12. 11. u 11:30 sati u Gradskoj knjižnici Umag imat će susret s učenicima kantautor, lingvist, književni povjesničar, prevoditelj Valter Milovan Maer. 

Valter Milovan (Pula, 1975.) književni je povjesničar, lingvist, prevoditelj i kantautor. Docent je na Odsjeku za talijanistiku pulskog Filozofskog fakulteta i tajnik Znanstvene udruge Mediteran koja se bavi prikupljanjem dijalektalne građe i publikacijom lingvističkih atlasa za Istru i Kvarner. Autor je mnogobrojnih znanstvenih članaka i vrlo obuhvatne studije o Pieru Paolu Pasoliniju. Knjiga "Bilješke o Pasoliniju" (2011.) nastala je na temelju njegove doktorske disertacije i dotiče se svih područja Pasolinijeva djelovanja. Valter Milovan je i autor "Rječnika roverskih i okolnih govora" (2014.), u koautorstvu sa Slavkom Kalčićem i Goranom Filipijem i priređivač i prevoditelj (zajedno s Mladenom Machiedom) zbirke poezije Pier Paola Pasolinija "Jedan od mnogih epiloga“ (2018.).

Valter Milovan nastupa i kao kantautor pod umjetničkim imenom Maer. Autor je minialbuma "Socijalizam u 2175." i albuma "Neradni dan" (2012.). Album "Hereza" iz 2018., u suradnji s Liviom Morosinom, bio je nominiran za Porin u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe. Kao glazbenik sudjelovao je i u projektu "Žuti bog" (2020.), koji je realiziran u suradnji s književnikom Želimirom Perišom i s fotografom Zvonimirom Perićem.

video

Maer - Čabrunići buona gente

pasali su me srhi
kako i z brijanon britvon
da mi je ki birikatu prisika
u noći gustoj, črnoj, neprovidnoj
kada san zuz štriku u Savičentu hodija
pomen na makinište 
ki su morali vikati ko su stili pasati
Čabrunići buona gente
i ja san vika u svi glas da su sve hiže zvonile
i prazni kotli od palente
Čabrunići buona gente
pak slika plovana Velikanje
ki je soje prve maše na roverskoj barbariji
dela z pištolon na oltaru
Čabrunići buona gente

tekst: Slavko Kalčić
glazba: Maer
arr. Maer-B.Lukić-D.Vitasović-T.Pernić
gitara Boro Lukić
bass Dean Vitasović
bubnjevi Toni Pernić
glas Maer

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova