Neven Ušumović

Neven Ušumović, knjižničar, pisac i prevoditelj; ravnatelj Gradske knjižnice Umag. Kao knjižničar od 1996. godine radi u Knjižnicama grada Zagreba, a od 2002. godine u Gradskoj knjižnici Umag. U Zagrebu je objavio pet proznih knjiga (1997.-2019.), od kojih se prve četiri mogu preuzeti i kao besplatne e-knjige na hrvatskim mrežnim stranicama projekta BEK – Besplatne elektroničke knjige. Izbor priča „U stočnom vagonu“ objavljen mu je u zasebnoj knjizi 2014. godine u Beogradu, te u Novom Sadu na mađarskom jeziku 2021. godine („A csalogány nyelve“). Prevođen je na engleski, njemački, španjolski, mađarski, talijanski i slovenski jezik; uvršten u američke antologije Best European Fiction i Zagreb Noir

Nagrade i priznanja

Godina 2021.: diploma počasnog člana Talijanske Unije (il diploma di socio onorario dell'UI).

Godina 2020., za knjigu „Zlatna opeklina“: nagrada „Janko Polić Kamov“ koju Hrvatsko društvo pisaca dodjeljuje za najbolje književno djelo (roman, zbirka kratkih priča, poezija, drama) na hrvatskome jeziku.

Godina 2018.: nagrada Društva bibliotekara Istre "za profiliranje rada Gradske knjižnice Umag koji ju je učinio prepoznatljivom i vidljivom u zajednici i jednom od najuspješnijih narodnih knjižnica u Istarskoj županiji, a i šire".

Godina 2016.: nagrada Grada Umaga za doprinos u kulturi.

Godina 2015.: za knjigu „Rajske ptice“: trijenalna nagrada „Iso Velikanović“ za najbolju knjigu proze koju dodjeljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata hrvatskim piscima porijeklom iz Vojvodine.

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova