Noć knjige s Damirom Karakašem

Za Noć knjige, 23. 4. 2018. u Gradsku knjižnicu Umag dolazi Damir Karakaš! U 20:00 sati razgovarat ćemo s njim o njegovom posljednjem nagrađivanom romanu "Sjećanje šume". Dobrodošli!

 

Za „Sjećanje šume“ Karakaš je dobio nagrade „Kočićevo pero“ i novopokrenutu nagradu „Fric“ tjednika 24 sata Express. O Karakaševu romanu pisao je kritičar Ivan Tomašić za Booksu, zaključivši da je Sjećanje šume "rijetko skladna, tečna i lijepa knjiga. O teškoj je temi Karakaš pripovijedao nježno i lako, tako da ovaj roman svojom formom i stilom zaslužuje da ga se čita kao vrhunsku književnost, a ne 'samo' kao roman o odrastanju u Lici."

 

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar crne kronike Večernjeg lista, u Splitu. Od 2001. Živio je u Bordeauxu, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržavao sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse, te izlaže konceptualne radove. Još kao tinejdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu. Objavio je knjigu putopisa „Bosanci su dobri ljudi“ (1999.), roman „Kombetari“ (2000.), zbirku priča „Kino Lika“ (2001.), roman „Kako sam ušao u Europu“ (2004.) zbirku priča „Eskimi“ (2007.), roman „Sjajno mjesto za nesreću“ (2009.), zbirku priča „Pukovnik Beethoven“ (2012.)., te romane „Blue Moon“ (2014.) i „Sjećanje šume“ (2016.). Po knjizi „Kino Lika“ redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Dramu „Skoro nikad ne zaključavamo“ u sklopu predstave Zagrebački pentagram, na scenu ZKM-a postavio je redatelj Paolo Magelli (2009.). Po romanu „Sjajno mjesto za nesreću“, u režiji Dalibora Matanića, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci postavljena je i istoimena drama (2010.). Dramu „Snajper na scenu“ ZKM-a postavila je redateljica Franka Perković (2013.), a u Abidjanu, u Obali Bjelokosti redatelj Ivica Buljan (2013.). Živi u Zagrebu.