Đorđe Matić: Tajne veze

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11. 2019.) posvećen je glazbi, a moto je „U ritmu čitanja“! S bogatim programom u Gradskoj knjižnici Umag počinjemo već u četvrtak 10. 10. u 20:00 sati, kada će Đorđe Matić, pjesnik i esejist s nizozemskom adresom, predstaviti zbirku eseja o popularnoj glazbi "Tajne veze: slušanja, osluškivanja" (Sandorf); Matić istražuje kulturno-historijske ostatke "muzičke kulture jedne države koja više ne postoji", kultne figure jugoslavenskog popa i rocka, kao što su Džoni Štulić, Goran Bregović, Bora Čorba, Oliver, Gibonni, Arsen Dedić… Dobrodošli!

"Zbirka eseja "Tajne veze", s podnaslovom "Slušanja, osluškivanja", posve je iznimna u svom pristupu glazbi i glazbenicima, i preko njih, nama ovdašnjima – ondašnjima i sadašnjima.Đorđe Matić pažljivo sluša i osluškuje, dubinski sondira, pomno čita i proniče – neupitno uspješno – u tajne veze i značenja koja će mnogom površnom slušatelju-konzumentu naprosto promaknuti, a onima koji mu se pridruže u (re)interpretiranju ne samo glazbe, otvorit će neke nove vizure i navesti ga na neka svježa tumačenja i glazbe koju je slušao i sluša, i sredine u kojoj je živio i živi.

Stilski osebujan i samosvojan, imaginativan i akribičan, dojmljive erudicije i istančane auditivne percepcije, senzibiliziran za jedva čujne vibracije i odjeke, sklon poliperspektivnom sagledavanju fenomena kojima se bavi, blagodareći – teško izborenom – povlaštenom položaju promatrača iz iskošenog, egzilantskog, apatridskog motrišta, Matić razabire nijanse u semantici i izvodi katkad na prvi pogled začudne, ali neumoljivo logične zaključke, vješto žonglirajući prostorno-vremenskim asocijacijama, povezujući ono naizgled posve nepovezivo i pokidano, i približavajući ono naizgled beznadno udaljeno." (urednik Darko Milošić)

Đorđe Matić (Zagreb, 1970.), pjesnik i esejist. Završio studij engleske i talijanske književnosti na sveučilištu u Amsterdamu. Objavljivao u brojnim medijima s područja bivše Jugoslavije i Nizozemske. Stalni je suradnik tjednika Vreme i časopisa Prosvjeta. S producentom Dragim Šestićem surađivao na mnogobrojnim albumima world i etno muzike.

Objavio je sljedeće knjige: "Lingua franca" (2013.); "Tajni život pjesama" (2014.), "Tajne veze" (2017.) i "Historija i savremenici" (2017.). S Merimom Ključo napisao je (trojezični) glazbeni priručnik "Eastern European Folk Tunes" (2009.). Urednik je i koautor "Leksikona YU mitologije" (2004.).

Godine 2016. objavljena mu je zbirka poezije na nizozemskom: "Haarlem Nocturne".

Član je Hrvatskog društva pisaca.

Živi u Hillegomu, Nizozemska.