Predavanje Drage Kraljevića o imigrantskoj politici EU-a

U četvrtak, 12. 4. 2018. u 20:00 sati u Gradskoj knjižnici Umag predavanje će održati sociolog Drago Kraljević. Tema predavanja je "Imigracijska politika Europske unije". Kraljević će govoriti o imigracijama, islamizmu, terorizmu, integraciji, multikulturalizmu... Dobrodošli!

"Europljana je sve manje. Europa stari i izumire. Smanjuje se broj onih koji rade, uplaćuju svoje doprinose državi i fondovima, a potrebe su sve veće. Tko će vratiti ogromne dugove koje su stvorile ove generacije?  Jedno (ne jedino) od rješenja za obnovu demografske slike i popunjenje upražnjenih radnih mjesta jesu imigranti. Međutim, nekontrolirane masovne imigracije, potencijalno nose sa sobom mnoge neželjene i ozbiljne posljedice; porast nasilja, terorizam, probleme integracije stranaca u društvo, negativan odnos domaćeg stanovništva prema imigrantima... Istovremeno, kako EU postupno mijenja svoju demografsku sliku, ona mijenja i svoj identitet. Jedan od ozbiljnih problema u vezi s integracijom imigranata u države članice EU, vezan je uz odnos laičke države prema islamu."

Mr. sc. Drago Kraljević (Buje, 1948.) magistar je sociologije. Bio je zastupnik u Hrvatskome saboru u dva mandata, član Ekspertne grupe za granice Republike Hrvatske te član Mješovite hrvatsko-talijansko-slovenske komisije za provedbu Udinskog sporazuma. Dužnost veleposlanika RH-a u Italiji obnašao je od kraja 2000. do kraja 2005. Bio je stalni predstavnik RH-a pri Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).  Za svoj rad primio je nekoliko visokih priznanja i odlikovanja RH-a, Italije i San Marina. Objavio je tri monografije te oko 400 članaka i priloga u domaćim i inozemnim revijama, dnevnom tisku i stručnim publikacijama uglavnom na temu hrvatsko-talijanskih i hrvatsko-slovenskih odnosa, približavanja Hrvatske Europskoj Uniji te lokalne i regionalne demokracije, manjina i ljudskih prava.