Predavanje Drage Kraljevića o posljedicama prikrivanja nacifašističkih zločina u Italiji

U suradnji s Udrugom antifašista Bujštine, u četvrtak 23. 1. 2020. u 18:00 sati Drago Kraljević održat će predavanje u Gradskoj knjižnici Umag o posljedicama prikrivanja nacifašističkih zločina u Italiji na suvremene hrvatsko-talijanske odnose. Dobrodošli!

Prikrivanje dokumenata o nacifašističkim zločinima u Italiji trajalo je punih 50 godina. Istina je otkrivena 1994. godine, kada je rimski vojni tužitelj na suđenju ratnom zločincu Erichu Priebkeu (SS), zatražio dokumente o zločinima koje je Priebke počinio u Italiji. U Palači Cesi-Gaddi (na fotografiji) u Rimu, otkrivena je te godine u arhivu vojnog tužiteljstva dokumentacija koja se sastoji od 695 fascikala istrage o nacifašističkim pokoljima nakon pada Italije (8. 9. 1943.), u kojima je ubijeno više od 15.000 talijanskih civila. Godine 2003. osnovana je parlamentarna komisija radi utvrđivanja razloga prikrivanja te dokumentacije. Godine 2004. izglasan je Zakon o obilježavanju Dana sjećanja na fojbe i poslijeratni egzodus u kojemu nema ni spomena o počinjenim nacifašističkim zločinima...

Mr. sc. Drago Kraljević (Buje, 1948.) magistar je sociologije. Bio je zastupnik u Hrvatskome saboru u dva mandata, član Ekspertne grupe za granice Republike Hrvatske te član Mješovite hrvatsko-talijansko-slovenske komisije za provedbu Udinskog sporazuma. Dužnost veleposlanika RH-a u Italiji obnašao je od kraja 2000. do kraja 2005. Bio je stalni predstavnik RH-a pri Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).  Za svoj rad primio je nekoliko visokih priznanja i odlikovanja RH-a, Italije i San Marina. Objavio je tri monografije te oko 400 članaka i priloga u domaćim i inozemnim revijama, dnevnom tisku i stručnim publikacijama uglavnom na temu hrvatsko-talijanskih i hrvatsko-slovenskih odnosa, približavanja Hrvatske Europskoj uniji te lokalne i regionalne demokracije, manjina i ljudskih prava.