Predstavljanje putopisne knjige "Svilim" Gorana Blaževića

U utorak, 19. 12. 2017. u 20:00 sati u Gradskoj knjižnici Umag predstavljamo knjigu našeg sugrađanina Gorana Blaževića: „Svilim: 3300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti“ koja je ove godine objavljena u izdanju Kulturne udruge Fotopoetika i naše knjižnice. Krajem 2016. godine Goran Blažević krenuo je na petomjesečni put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. U razgovoru s njim, moći ćemo saznati nešto o iskustvima koja je stekao na tom putu. Dobrodošli!

Tijekom pet mjeseci hodanja Goran je iz uzavrele pustinje stigao do ledenih planina da bi naposljetku izbio na Jadransko more. Na put je krenuo sam, bez ijednog sponzora, oboružan samo dobrom voljom i željom da pošalje poruku mira i solidarnosti. Namjera mu je bila pratiti puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka. Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku, pješačeći do Umaga.

Ove jeseni, Goran Blažević prešao je sa "Svilimom" više od 5600 kilometara, posjetio je tri države i održao gotovo 30 predavanja. Vrijeme je za još jedan povratak kući, dočekajmo ga i poslušajmo u Gradskoj knjižnici Umag!

Goran Blažević dvostruki je dobitnik Nagrade Dijana Klarić, jedine putopisne nagrade u Hrvatskoj koja se dodjeljuje na Croatian Travel Festivalu. Goran je ove godine za svoj podvig nagrađen i godišnjom nagradom Grada Umaga.

 

„Krajem rujna 2015. godine pokušavao sam doći do izbjegličkih centara. Želio sam nekome pomoći, dati svoj doprinos rješavanju humanitarne krize, ali odgovor je bio jasan: „Ima nas previše, ne trebaju nam novi ljudi.” U studenom iste godine prvi put pomišljam na to da, umjesto prema Jeruzalemu, krenem s Bliskog Istoka, polagano prema doma, da prehodam tih 3000 kilometara u obrnutom smjeru od prvotno zamišljenog. Iz Petre do Umaga, prolazeći kroz Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru. Sve do vlastite kuće. Putevima izbjeglica koje napuštaju svoje domove tražeći bolju budućnost, i ja se vraćam svom domu, idem prema sebi, prema onome što jesam.

Moje hodanje neće promijeniti ništa, ali vidim ga kao priliku da kažem svoje mišljenje o toj tragediji o kojoj se ne priča. Želim to učiniti za sve one koji su daleko od doma i koji se možda u njega nikad neće vratiti. Za milijun i pol Sirijaca koji su sklonište našli u Jordanu, za dva do četiri milijuna izbjeglica u Turskoj. Za 60 tisuća njih na grčko-makedonskoj granici, za 800 tisuća izbjeglica koje su prošle kroz Hrvatsku prije nego se balkanska ruta zatvorila. Hodat ću za Palestince i Iračane koje su svi već zaboravili. Za muslimane koji se u medijima prikazuju kao barbari posljednjih petnaest godina.

Hodat ću za ljude.“  (Goran Blažević: „Svilim“)

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova