Predstavljanje zbirke priča "Inhalacija sjećanjima" Tatjane Vujić

U petak, 9. 6. 2017. u 20:00 sati u Gradskoj knjižnici Umag bit će predstavljena zbirka priča "Inhalacija sjećanjima" Tatjane Vujić. Gradska knjižnica Umag tiskala je ovu knjigu u suradnji s Banatskim kulturnim centrom: Senka Vlahović Filipov ilustrirala je knjigu, a Radovan Vlahović napisao pogovor. Dobrodošli!

Knjiga Tatjane Vujić "Inhalacija sjećanjima" zbirka je autobiografskih tekstova: portreta, anegdota i priča, koje autorica piše u svojim, kako kaže u uvodnom eseju, "zrelim godinama"  (fikcionalna je jedino priča "Prag"). Veliki je vremenski raspon koji ovi zapisi obuhvaćaju: od uspomena na djetinjstvo i odrastanje, preko doživljaja iz školskih klupa i studentskih dana, majčinstva, pa do traumatskih ratnih devedesetih i nedavnih, ovdašnjih neobičnih ("poslovnih") susreta i događaja. Zemljopisno gledano, Tatjana Vujić svojom biografijom, pa tako i ovom knjigom povezuje dvije naizgled daleke regije: zavičajni Banat i Istru, gdje je odavno našla svoj dom. Pri svemu tome, kao književna prevoditeljica s ruskog jezika i povremena turistička predstavnica za goste iz Rusije, autorica u nekim pričama uvodi još i "egzotičnu", rusku kulturalnu perspektivu.

Iako je struktura knjige Tatjane Vujić epizodna, lišena kontinuiranog autobiografskog pisanja o prolascima kroz različite životne faze, osnovna odlika ove zbirke proze integrativno je sabiranje identitetskih momenata, prepoznavanje i potvrda vlastite osobnosti, onoga što autorica naziva "unutrašnjim bićem". No, ta afirmativna samorefleksija nikada nije u prvom planu: ona se ostvaruje gotovo isključivo putem memoarskog pripovijedanja o "drugima", naime, o autorici dragim osobama. Proza Tatjane Vujić govori ponajviše o bliskosti, o "srodstvu duša" i solidarnosti.

Tatjana Vujić, (rođena 1961.), odrasla u Banatu (Vojvodina), završila je Drugu zrenjaninsku gimnaziju i Muzičku školu „Josif Marinković“, odsjek – violončelo. Filološki fakultet u Beogradu, studij slavistike, završila je 1983. godine, te stekla zvanje profesora ruskog jezika i književnosti.

U Umagu živi i radi od 1983. godine. Udana je i majka je dvojice odraslih sinova, Igora i Stefana te sretna baka malenog Sergeja. 

Bavi se obrazovanjem odraslih u Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“, u kom je u protekla tri desetljeća, uz osnovne, povremeno radila i mnoge druge poslove, od predavanja na tečajevima ruskog jezika, organiziranja kulturnih priredbi i događanja, do poslova v. d. ravnatelja.

Godine 2005. osmislila je Učilište za treću životnu dob, koje i danas uspješno djeluje i  okuplja ljude u „zlatnim godinama“, pružajući im priliku za učenjem, druženjem  i kreativnim  izražavanjem. Aktivno sudjeluje u radu Doma za starije i nemoćne osobe u Umagu. Učenje u odrasloj dobi i danas joj predstavlja izazov, a rad s ljudima i susreti s njihovim životnim pričama, predstavljaju joj izvor mnogih promišljanja, spoznaja te su joj ponekad inspiracija za neke literarne pokušaje.

Uz književnost i glazbu, voli fotografiju i film. Godine 2016. bila je članica međunarodnog žirija 36. Međunarodnog studentskog filmskog festivala u organizaciji VGIK-a u Moskvi, kojim je predsjedavao Krzysztof Zanussi.

Posljednjih godina, kao suradnik Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa (Vojvodina), bavi se prevođenjem poezije i proze s ruskog i na ruski jezik i uređivanjem knjiga suvremenih autora. 

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova