Razvoj slovenske glazbe u Istri - predavanje Branislava Ostojića

U srijedu, 26.10. 2022. u 18:00 sati, u Gradskoj knjižnici Umag održat će se predavanje „Razvoj slovenske glazbe u Istri“ profesora i etnomuzikologa Branislava Ostojića uz nastup pjevačkih zborova „Korona“ i „Ajda“. U sklopu programa bit će predstavljen CD "Ajdov cvet" Ženskog pjevačkog zbora "Ajda", koji je povodom 10. obljetnice djelovanja zbora objavljen u Ljubljani ove godine. Dobrodošli!

Ženski pjevački zbor „Ajda“, koji ove godine slavi svoju desetu obljetnicu, djeluje u sklopu Slovenskog kulturnog društva „Ajda“ Umag, udruge slovenske narodne manjine iz Umaga i okolice, čiji članovi nisu samo Slovenci, nego i svi oni koji podupiru naš rad. Počele smo kao vokalna skupina „Ajda“ i vremenom prerasle u pravi zbor koji pjeva slovenske narodne pjesme, pjesme koje su pjevale naše mame, bake i prabake, u želji da se te prelijepe pjesme ne zaborave. Zborovotkinja je od samog početka Vesna Car (Danica Bojković, predsjednica SKD „Ajda“ Umag)

Branislav Ostojić, profesor glazbene pedagogije, završio je doktorski studij iz etnomuzikologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Radio je u osnovnim i glazbenim školama u Buzetu, Poreču, Višnjanu, Vrsaru i Novigradu. Usporedo s radom u školama, dugogodišnji je dopisnik raznih novina, a preko 45 godina bavi se tradicijskim instrumentima, komponiranjem, vođenjem pjevačkih zborova te folklora. Nastupa na etno festivalima širom Hrvatske te izvodi svečane i prigodne mise po crkvama Europe. Prikuplja i zapisuje narodne pjesme i običaje širom Istre, staroslavenske crkvene skladbe. Dosad je objavio šest stručnih knjiga. Uspješno organizira susrete zborova, klapa i vokalnih sastava te jedinstveni festival u Hrvatskoj pod nazivom „Okarinafest“, susret svirača okarina. Redoviti je predavač i sudionik na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima širom Europe.

Uvećaj sadržaj
Vrati na zadano
Smanji sadržaj
Izmjeni kontrast
Podebljaj slova